CIOCANESTI

COMUNA MUZEU CIOCANESTI

COORDONATE GOOGLE MAPS


La numai 22 de km de Vatra Dornei gasiti unul dintre cele mai autentice sate bucovinene, Ciocanesti.

Comuna Ciocanesti a fost desemnata in 2014  Satul Cultural al Romaniei  iar in 2017 a fost introdus de catre  LONELY PLANEI in top 10 a celor mai colorate destinatii din europa, ocupand locul 6.

Comuna Ciocanesti se remarca prin casele cu arhitectura traditionala "incondeiate" cu motive traditionale.

Incondeierea oualor este o traditie cu radacini foarte adanci in zona. In comuna exista si un muzeu al oualor incondeiate ce merita vizitat. 

In anii '50 localnicii au inceput sa picteze aceleasi motive traditionale folosite la incondeierea oualor de pasti si pe fatadele caselor. Incet incet toata comunitatea a preluat acest mod de decorare a fatadelor cladirilor. Astazi 90% din cladiri incepand de la case si grajduri, pana la institutii si pensiuni,  sunt decorate cu motive specifice. 

In satul Ciocanesti exista o biserica ortodoxa din lemn, construita in secolul XIX-lea, in anul 1859. Comuna Ciocanesti pastreaza bogate si nealternate fonduri etnografice, folclorice si marturii despre stravechile ocupatii ale locuitorilor acestor meleaguri, despre datini si obiceiuri, cantece si dansuri. Costumul popular, este specific zonei etnografice a tarii Dornelor, care se distinge prin camasa femeiasca cu altita, baticul de pe cap cu motive geometrice, catrinta tesuta si varste si motive florare brodate cu acul. Costumul barbatesc se distinge prin camasa alba cu broderie alba de matase, itari din lana si chimir de piele brodat cu margele colorate. Ca piesa comuna pentru portul femeiesc si pentru cel barbatesc, se distinge bondita brodata cu motive florale colorate.

In sezonul de vara la Ciocanesti au loc doua evenimente importante ce nu trebuie ratate: Festivalul Pastravului si Saptamana plutaritului (plutaritul era o indeletnicire specifica Tarii Dornelor fiind pentru mult timp principala modalitate de transport la lemnului).