MUZEE SI PUNCTE DE INTERES VATRA DORNEI

MUZEUL ETNOGRAFIC - VATRA DORNEI

COORDONATE GOOGLE MAPS 

Program de vizitare: marți – duminică – orele 10:00 – 16:00

Adresa: Str. Mihai Eminescu nr. 17 (la parter, pe o latură a clădirii Primăriei Vatra Dornei) 

Contact: 0230 375 229 / 0746 245 531 

Muzeul de Etnografie din Vatra Dornei, situat în cladirea primăriei, a fost înființat în anul 1987 si ofera o imagine de ansamblu a creatiei populare din zona montana a Bucovinei. Expozitia reprezinta cursiv domeniile principale ale artei populare, structurate sub forma zonelor etnografice montane. Sunt ilustrate preocuparile de varf ale locuitorilor de pe aceste meleaguri, prin prezentarea fenomenului artistic popular. De asemenea, sunt reprezentate doua dintre ocupațiile specifice zonei Dornelor: cresterea animalelor si plutaritul. In incinta muzeului au fost reconstituite două interioare traditionale din zona, care prezinta vizitatorilor armonia și farmecul organizarii interiorului unei case taranesti. In colecte se gasesc exemplare ale portului popular bucovinean, unelte mestesugaresti si ceramica din zona Bucovinei. (*sursa https://ro.wikipedia.org/wiki/Vatra_Dornei)


MUZEUL DE STIINTE ALE NATURII SI CINEGETICA - VATRA DORNEI

COORDONATE GOOGLE MAPS 

Program de vizitare: 

  • marţi – vineri: 9:00–16:00
  • sâmbătă – duminică: 10:00–14:00 (ultimii vizitatori intră cu minimum 20 de minute înainte de ora închiderii) 

Adresa: Strada Unirii nr. 3

Contact: 0372 748 357 

Muzeul de Stiințele Naturii si Cinegetics din Vatra Dornei, a fost înființat în anul 1952, fiind deschis oficial abia în 1957. Este constituit din doua sectii: Sectia de Fauna și Flora din zona Dornelor și Sectia de Cinegetica din judetul Suceava. Exponatele de fauna și flora sunt prezentate redand aspecte din mediul lor natural, ceea ce da un plus de atractivitate pentru publicul vizitator. Sunt abordate probleme de ocrotire a naturii, de taxonomie, filogenie si ecologie. Parterul muzeului prezintă colectia cinegetica. Animalele vertebrate sunt prezentate in ordine evolutiva: pesti, amfibieni, reptile, pasari si mamifere. De asemenea, muzeul include un interior vanatoresc (realizat cu obiecte din coarne cazute, blanuri, fazani si capete de caprior naturalizate) si Sala Trofeelor (unde sunt expuse trofee de blana, trofee de coarne si trofee de colti de mistret, adunate din aceasta regiune). (*sursa https://ro.wikipedia.org/wiki/Vatra_Dornei)


PARCUL MUNICIPAL

(GRADINA CU STABILIMENTE / PARCUL CU VEVERITE)


Anul infiintarii: 1899

Suprafata: 50 ha

Statut: rezervatie dendrologica a Academiei Romane

Parcul Central cunoscut si sub numele de parcul cu veverite este una dintre principalele zone de atractie atat pentru turisti cat si pentru localnici. Parcul este cunoscut de turisti in special pentru numeroasele veverite ce sunt numite generic Mariana.

Parcul gazduieste cele mai importante inzvoare de ape minerale ale statiunii si cladirile acestora (Izvorul Sentinela, Izvorul Unirea, Izvorul Parc), Catedrala Sfanta Treime, Pavilionul muzical in care odinioara aveau loc concerte ale Orchestrei Militare, locuri de joaca pentru copii, restaurante si terase, magazine de artizanat si suveniruri, un traseu de Nordic Walking cat si 2 partii de schi aflate la limita parcului (Partia Parc si Partia Veverita).

Scurt istoric:

In jurul anilor 1750 terenul pe care se afla parcul era folosit ca pasune pentru caii postei. 

Dupa descoperirea apelor minerale in jurul anilor 1800 zona a fost propusa si a devenit gazda stabilimentelor balneare construite in jurul anilor 1830. In 1869 zona din jurul izvoarelor este ingradita iar in 1873 este contruita prima alee acoperita destinata persoanelor suferinde venite in statiune pentru tratament . Dupa anul 1873 la insistentele primarului Vasile Deac catre curtea de la Viena se primesc fonduri pentru coturarea viitoarei trame de alei pietonale, constructia Foisorului (pavilionul muzical) si a unor noi cladiri pentru izvoarele de apa minerala. In 1899 are loc inaugurarea oficiala incununata de prima reprezentatie a Fanfarei Regimentului de Infanterie Cernauti in pavilionul muzical.


CAZINOUL BAILOR - VATRA DORNEI 





Adresa:
Strada Republicii, Vatra Dornei

Incadrare monument: Clasa A

Anul constructiei: 1896-1898; inaugurat 1899

Stil arhitectonic: stil eclectic cu influente  ale Renasterii germane

WEB SITE: https://cazinoul-bailor.ro/

Administrare: Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților în calitate de administrator juridic al Fondului Bisericesc Ortodox Român din Bucovina (in urma procesului de retrocedare)

Cladirea Cazinoul Bailor este una dintre cladirile simbol ale statiunii Vatra Dornei. Construita la sfarsitul sec. XIX la initiativa primarului Vasile Deac care l-a convins pe împăratul Franz Joseph de necesitatea existenței unui cazino pentru turiștii veniți la băi.

Din punct de vedere arhitectonic, ea seamănă cu Cazinoul din Baden. În interior se aflau trei policandre de cristal de Murano, la început cu lumânări, apoi cu becuri.

La momentul inaugurarii cazinoul dispunea de o sală de teatru, o bibliotecă, un restaurant, o cofetărie si alte spații de utilitate publică.

Dea lungul timpului Cazinoul a îndeplinit mai multe funcțiuni: sală de jocuri de noroc, sală de concerte și spectacole, precum și club muncitoresc în perioada regimului comunist.

Printre cei care au trecut pragul cazinoului din Vatra Dornei au fost împăratul Franz Joseph, arhiducele Franz Ferdinand, dar și personalități românești precum Lucian Blaga, Nicolae Iorga, Corneliu Zelea Codreanu, generalul Gheorghe Argeșanu, Nichifor Crainic, A.C. Cuza, generalul Ion Antonescu, Emil Bodnăraș, Eugen Jebeleanu, Mihai Beniuc, Zaharia Stancu, Gheorghe Gheorghiu-Dej și Chivu Stoica.(*sursa https://ro.wikipedia.org/)


PALATUL COMUNAL 

CLADIREA PRIMARIEI - VATRA DORNEI

COORDONATE GOOGLE MAPS

Adresa: Str. Mihai Eminescu, Nr.17

Anul infiintarii: 1897

Ideea de a se construi un sediu pentru administratia acelor vremuri a apartinut primarului Vasile Deac, care a avut un rol deosebit în trasnformare si dezvoltarea targului Vatra Dornei, in statiune balneoclimaterica. Pentru realizarea acestui edificiu au conlucrat: Primaria Vatra Dornei, ca exponent al obstei dornene, Fondul Bisericesc Ortodox Roman din Bucovina, ca proprietar al bailor si Guvernul Imperial, ca reprezentant al statului. Debutul lucrarilor are loc în anul 1895 si vor fi finalizate la sfarsitul lunii septembrie 1897. Palatul dispunea de spatii cu functionalitati precise: Administratia Financiara functiona in incaperile de astazi ale Muzeului etnografic, in partea dreapta a întrarii principale era o sala pentru oficierea casatoriilor, de unde era o usa care dadea spre functionarul public insacinat cu starea civila, iar restul aripii vestice era destinat secretarului primariei si ajutoarelor sale. Cele doua camere destinate Muzeului Tarii Dornelor – de Antichitati si Etnografie erau situate in actualul spatiu de port popular al Muzeului Etnografic. La etaj era un spatiu destinat reuniunilor solemne si de protocol, ca si astazi, cabinetul primarului si alte sali cu destinatie indeosbi pentru protocol. Cladirea a suferit distrugeri importante în timpul primului razboi mondial, îndeosebi prin distrugerea oglinzilor de cristal, a elementelor decorative, a frescelor, firizelor si candelabrelor de pe holurile primariei. Restaurarea unor piese în perioada interbelica nu a mai adus stralucirea celor de odinioara. Palatul comunal, acum după mai bine de 100 de ani, rămâne în patrimoniul national ca monument istoric si de arhitectura.

(*sursa https://ro.wikipedia.org/)


CLADIREA GARII - VATRA DORNEI BAI


Adresa:  Strada Dornelor, Nr. 7,  Vatra dornei
Anul Constructiei: 1910

Monument Istoric: SV-II-m-B-05659

Istoric:
În anul 1888 a fost pusă în funcțiune Calea ferată secundară Hatna–Kimpolung (azi Dărmănești–Câmpulung Moldovenesc), care a fost administrată de compania Bukowinaer Lokalbahnen. Ea a avut un rol important în dezvoltarea regiunilor montane îndepărtate ale Bucovinei și a sprijinit silvicultura și industria de prelucrare a lemnului.

La 23 octombrie 1899 împăratul Franz Joseph I al Austro-Ungariei a acordat companiei Bukowinaer Lokalbahnen concesiunea pentru prelungirea traseului de cale ferată de la Câmpulung Moldovenesc în orașul balnear Vatra Dornei. Termenul de construcție a fost estimat la un an și jumătate pentru tronsonul până la Valea Putnei (anterior Valeputna) și trei ani și jumătate până la Vatra Dornei. Această concesiune prevedea construirea unei ramificații de la Pojorâta (anterior Pożoritta) spre Fundu Moldovei (anterior Louisenthal), care trebuia să realizeze o legătură cu minele locale de acolo. Concesiunea trebuia să se aplice până la 4 iunie 1973. Ambele tronsoane au fost deschise traficului înainte de termen: tronsonul de la Câmpulung Moldovenesc la Valea Putnei la 9 ianuarie 1901 și cel de la Valea Putnei la Vatra Dornei la 29 octombrie 1902 (în acest ultim caz, trebuia să fie construit un tunel lung de 1647 m).

Odată cu linia ferată s-a construit și Gara Vatra Dornei, care a fost inaugurată în anul 1902. Pentru turiștii care soseau în stațiune, la băi, pe malul stâng al râului Dorna s-a construit în anul 1910 și Gara Vatra Dornei Băi, aceasta fiind mai aproape de stabilimentele balneare ale stațiunii.

(*sursa https://ro.wikipedia.org/)


FOSTA CLADIRE A BAILOR - VATRA DORNEI

COORDONATE GOOGLE MAPS

Anul constructiei: 1898

Cladirea a gazduit de la infiintare pana la finele anilor 80 cu unele intreruperi, principalele zone de tratament balnear, fiind una dintre cladirile edificate in etapa initiala de dezvoltare a statiiunii balneo climaterice la initiativa primarului Vasile Deac.

Din pacate astazi cladirea are alta functionalitate, in ea avand sediul mai multi agenti economici din domenii diverse.


TEMLUL MARE

(*sursa imagine interior - https://reptilianul.ro)

Adresa: Str, Mihai Eminescu, Nr 54, Vatra Dornei

Anul constructiei: 1898 - 1902

Templul Mare sau Sinagoga Mare este prima sinagogă din Vatra Dornei  si fost construită în perioada 1898-1902 pe un teren dăruit de Biserica Ortodoxă sub dealul Runc. Tot la începutul secolului al XX-lea a fost construită o sinagogă mai mică pe strada Luceafărul. Conducătorul spiritual al comunității a fost rabinul Fraenkel, urmat de rabinii Margosches (tată și fiu).

În cele două sinagogi se dezbăteau ocazional subiecte legate de sionism sau de alte probleme naționale evreiești. De asemenea, mai existau și două mici case de rugăciune: “Wiznitzerschul” și “Handwerkerschul”.

În perioada deportării evreilor din octombrie 1941, în templu s-au ascuns câțiva evrei, care au fost scoși cu forța de aici. În tavanul albastru se mai vedeau prin anii 2000 găurile de la gloanțele trase atunci.  La mijlocul anilor '50 ai secolului al XX-lea, templul era plin cu ocazia slujbelor, iar evreii trebuiau să-și plătească locul în sinagogă de sărbătoarea Anului Nou evreiesc.

În 2003, Primăria municipiului Vatra Dornei  a alocat fonduri și mână de lucru pentru efectuarea unor reparații superficiale la templul evreiesc.

In prezent Templul Mare din Vatra Dornei se afla într-o stare de paragină. Tencuiala de pe pereți este partial căzută, pereții sunt crăpați și o parte din geamuri sparte. La sfarsitul anilor 90 se mai vedeau vechile picturi și scrieri. Secretara Comunității Evreilor din Vatra Dornei, Melania Mehler, a afirmat că lăcașul de cult era vizitat de turiști israelieni care au furat unul dintre candelabre.

(*sursa https://ro.wikipedia.org/)


HOTEL CAROL

COORDONATE GOOGLE MAPS


Adresa: Strada Republicii, Nr.3 Vatra Dornei

Anul constructiei: 1896

Cladirea Hotelului Carol datează încă din 1896 când, odată cu refacerea și modernizarea stațiunii balneare și în urma audiențelor primarului Vasile Deac la Curtea Imperială, a început construcția actualului hotel împreună cu Stabilimentul Balnear, Cazinoul, Palatul Comunal și clădirea Izvorul Sentinela.

Clădirea era destinată inițial tratamentului balnear și făcea parte din Stabilimentul Balnear. Renovarea și restaurarea acestui monument istoric a fost făcută prima oara în 2002 când a fost transformat în Hotel Carol.


IZVORUL SENTINELA

COORDONATE GOOGLE MAPS


Adresa: Parcul Municipal Vatra Dornei , in spatele Cazinoului Bailor si a Hotelului Carol, intrare dinspre str. Republicii

Anul constructiei: 1896

Monument istoric: SV-II-m-A-05658

Izvorul Sentinela este un izvor de apă minerală, situat în parcul central al municipiului Vatra Dornei, în spatele Cazinoului Vatra Dornei.

Clădirea Izvorului "Santinela” a fost inclusă în Lista monumentelor istorice din județul Suceava, elaborată în anul 2004, având codul SV-II-m-A-05658. Pe această listă este înscris anul 1896 ca perioadă de datare a construcției, iar denumirea este scrisă "Santinela", deși pe clădire este scris "Sentinela".

Acest izvor de apă minerală a fost descoperit în anul 1871 și amenajat în anul 1896. În decursul timpului, izvorul a purtat mai multe denumiri. Inițial a fost numit Izvorul Falkenhayn, după numele fostului ministru al agriculturii al Austro-Ungariei. Ulterior a primit numele de Izvorul Sentinela în cinstea societății culturale patriotice cu același nume, care a activat în orașul Vatra Dornei. După anul 1948 izvorul a fost numit 23 August, iar după Revoluția din decembrie 1989 a revenit la denumirea de Sentinela.

(*sursa https://ro.wikipedia.org/)


IZVORUL UNIREA - ACTUALUL HOTEL MAESTRO


Adresa: Strada Republivii, Nr. 1A, Vatra Dornei

Anul constructiei: 1828

Clădirea iniţială, construită în anul 1828, avea rol de protecţie a izvorului de apă minerală.

Datorită interesului deosebit pentru cura cu apă minerală, în anul 1896 a început construcția unei clădiri mai spaţioasă şi de interes din punct de vedere arhitectural. Noua construcție avea camere unde suferinzii puteau consuma apa dintr-un izvor care în primă fază debita liber, iar ulterior a fost amenajat.

Clădire mai era cunoscută ca și Salonul de cură. De asemenea, a fost realizată analiza chimică a apei pentru a fi mai bine cunoscută utilizările ei.

Această nouă construcție se încadra armonios în contextul clădirilor din zona băilor.

Evoluţia diferitelor evenimente istorice a făcut ca acestă clădire să fie la dispoziţia publicului, între cele două războaie mondiale, iar după al doilea război mondial să fie folosită de către Oficiul de turism şi cură din Vatra Dornei.

După 1989, a fost utilizată ca sediu pentru diferite companii, iar în 1995 se fac multe modificări, clădirea pierzând statului de monument istoric şi fiind eliminata din patrimoniul arhitectural.
Astăzi, construcția găzduiește Hotelul Maestro.


IZVORUL PARC (IZVORUL BIZOM)

Adresa: Strada Parcului, in Parcul Municipal Vatra Dornei la baza Partiei Veverita



TELESCAUNUL


COORDONATE GOOGLE MAPS


Telescaunul Vatra Dornei se află situat în cadrul Pârtiei Dealul Negru din Vatra Dornei.

Anul montării: 1980.

Lungimea: trei kilometri.

Viteza: 1,92 metri / secunde.

Număr scaune: 120 x două locuri.

Capacitate: 200 persoane / oră.

Durată: 50 minute.

Altitudine bază: 860 metri.

Altitudine superioară: 1.301 metri.

Diferenţă nivel: 441 metri.

Punct terminus: Dealu Negru.

Contact:

web: Telescaunul din Vatra Dornei | Locul tău preferat din oraș (telescaunvatradornei.ro)

email: telescaundorna@yahoo.com

Telefon: +4 0788 022 548

Adresa: strada Negrești. numărul 48, Vatra Dornei, județul Suceava